Friday, August 4, 2017

Indahnya belajar di UPM Serdang

Assalamualaikum semua teman-teman.
Yang jauh di mata. yang dekat di hati.
Yang sudah sedia kenal atau yang baru nak berkenalan.
Haha, gitulah kenal-kenal dulu.
Nanti ada jodoh, boleh jadi suami isteri.



Hari ni nak kongsi sikit pengalaman dua tahun degree dan setahun asasi di Universiti Putra Malaysia (UPM) di Serdang, Selangor. Mesti yang baru dapat keputusan kemasukan bulan September sesi 2017/2018 tak sabar nak masuk alam baru iaitu alam universiti.

Tapi, sebelum saya bercerita panjang, ke mana pun kita pergi, itulah jodoh kita. Dah jodoh kita belajar dekat UPM, maka dapatlah UPM. Yang berharap masuk UPM tetapi tak dapat, jangan bersedih. Sebab awak tetap dapat masuk universiti. Yang tak dapat atau ditolak, jangan mudah berputus asa, pasti ada yang lebih baik yang telah Allah aturkan untuk awak.
Nasihat dari kakak untuk adik-adik.

Jadi, apa yang indah sangat berada di UPM ni?
Pertama sekali, UPM merupakan universiti penyelidikan di Malaysia iaitu ada lima keseluruhan. UPM adalah satu daripadanya. Seperti sedia maklum, yuran memang sedikit tinggi adalah sebab status universiti penyelidikan.

Namun, yuran bukanlah penghalang kalau mutu pembelajaran yang kita dapat adalah tahap yang cemerlang dan terbilang.

Banyak lagi fakta yang kamu boleh tahu dengan like FB page rasmi Universiti Putra Malaysia dengan klik link ni UniPutraMalaysia.

Setelah 3 tahun berada di UPM, saya perhatikan UPM mempunyai suasana yang menyenangkan dengan kehijauan pokok mengelilingi main campus, kolej dan fakulti yang ada.

Secara amnya, UPM mempunyai satu laluan khas untuk penunggang basikal seperti saya. Jadi, kamu jangan risau untuk bersiar-siar sekitar UPM menggunakan basikal. Bersebelahan UPM, mempunyai kuaters untuk staff UPM. Di situ terdapat kedai-kedai dan juga pasar raya mini yang boleh kamu kunjungi menggunakan basikal. Dengan hanya menggunakan basikal, kamu dah boleh berdikari mencari makanan, stok makanan sepanjang berada di sini.

Ada juga bas yang akan ke bandar seperti ke The Mines (pasaraya yang terkenal di Serdang) dan KTM Serdang untuk pulang ke kampung dan tempat lain di sekitar Selangor dan Kuala Lumpur. Kamu tidak perlu membayar bas tersebut dengan syarat memakai kad matrik. Dan semestinya kad matrik perlu dipakai sepanjang berada di kampus untuk menikmati kemudahan yang disediakan oleh UPM untuk pelajar UPM.

Perpustakaan dan Pusat Kesihatan Universiti (PKU) yang paling ramai kunjungi. Jadi, kamu mestilah tahu mana terletaknya kedua-dua bengunan ni. PKU terletak di bahagian kolej manakala perpustakaan terletak di bahagian main campus. Kolej dan main campus ni macam daerah yang bersebelahan. Jadi ada jalan raya yang memisahkan antara dua kawasan ni. Nanti kamu tahulah bila dah berada di UPM.

Jadi, kolej yang saya duduki ialah Kolej Canselor dan fakulti saya ialah Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat. Kolej ditetapkan mengikut kos yang kamu ambil. Kebiasaannya hanya beberapa orang sahaja yang mungkin ke kolej berlainan atas faktor bilangan yang tidak dapat ditampung.

Memandangkan post saya mengenai UPM, makanya saya hanya akan memberi pandangan saya mengenai UPM. Untuk tahu mengenai kolej dan fakulti saya, boleh tinggalkan komen atau emelkan ke nabihah.student@gmail.com.

Boleh juga join group FB untuk pelajar baharu sesi 2017/2018 di link ini Official Intake 2017/2018 UPM

SELAMAT DATANG KE UPM!

Beberapa gambar sepanjang berada di UPM pada sesi 2016/2017.







Thursday, August 3, 2017

Jom belajar bahasa asing ! (Turkey, Perancis, Jerman)

Assalamualaikum semua pembaca yang disayangi.
Hi!
Bonjour! Merhaba! Hallo!


Hari ni saya nak kongsi sedikit tentang bahasa asing yang saya sedang belajar iaitu bahasa Perancis, bahasa Turkey dan bahasa Jerman. Pertama, biar saya perkenalkan diri dahulu.

[Perancis]
Bonjour!
Je suis Nabihah. J'ai 21 ans.
Merci!
Au revoir!

[Turkey]
Selam, ben Nabihah.
Tanıştığımıza memnun oldum.
Teşekkürler!
Güle güle!
Görüşmek üzere!

[Jerman]
Hallo!
Ich bin Nabihah. Ich komme aus Ipoh.
Ich Reise gerne. 
Gut.
Tschüss!

Bahasa Perancis saya dah belajar dekat sekolah menengah dulu. Tapi yang mudah je lah. Lepas tu, bila masuk universiti dah tak practise. Jadi lidah ni pun makin sukar nak sebut perkataan Perancis.

Masuk sahaja tahun kedua dekat universiti, saya nak ambil bahasa Jerman tetapi tak kesampaian. Kelas dia dah tutup, tak dapatlah nak ambil kelas bahasa Jerman. Jadi, saya berhenti sementara belajar bahasa tu.

Jadi, untuk tahun ketiga, in shaa Allah saya akan ambil bahasa Turkey.

Jomlah belajar sama-sama bahasa Perancis, Turkey dan German secara tidak langsung melalui nyanyian.

Yeay!

Untuk bahasa Perancis, ada 3 lagu yang saya sedang hafal
1. Zazie - J'envoie valser
2. Kendji Girac - No me mirès màs 
3. Willy William - Ego

Untuk bahasa Turkey, ada 3 lagu yang saya sedang hafal
1. Dizi Müziği - Aşk Laftan Anlamaz 
2. Uğur Akyürek - Aşk İzi 
3. Güliz Ayla - Olmazsan Olmaz

Untuk bahasa Jerman, ada 1 lagu ni memang kegemaran saya, lagu kanak-kanak
1. Fünf kleine Fische

Untuk semua yang nak belajar sendiri bahasa asing, boleh belajar dekat Duolingo. Selain itu, Babbel dan website lain termasuk dekat Youtube pun ada.

Untuk semua yang nak berkawan dengan orang luar negara, boleh berkawan melalui Interpals Penpals. Cikgu saya yang cadang website ni. Jadi, memang popular site ni. Saya pun dah ada kawan rapat dari Turkey. Nama dia Batuhan. (promote kawan pula).

Ada juga yang boleh berkawan dengan orang luar negara melalui massively-multiplayer online role-playing game (MMORPG) seperti ClubPenguin (sesuai untuk kanak-kanak), Habbo (sesuai untuk remaja) dan banyak lagi.

Selamat mewarnai hidupmu dengan keindahan bahasa di dunia ini!

nota: lagu yang sedang dimainkan dalam blog ni ialah lagu-lagu yang saya senaraikan tadi

Tuesday, July 18, 2017

Setahun dalam keluarga MTMKC sesi 16/17



Assalamualaikum para pembaca yang disayangi.

Hari ni nak cerita sikitlah mengenai pengalaman saya sebagai seorang ahli Majlis Tertinggi Mahasiswa Kolej Canselor bagi sesi 2016/2017.

Pejam celik-pejam celik dah habis sesi 2016/2017 dan itu bermakna berakhirlah juga tugas saya sebagai Exco Biro Pembangunan Usahawan di kolej tercinta iaitu Kolej Canselor, UPM.

Kalau boleh, ingin saja saya cerita setiap liku-liku yang telah saya hadapi sepanjang jadi MTM. Namun, kisah satu tahun ini tidak mungkin cukup untuk saya cerita dalam satu post ini. Mana mungkin saya lupakan setiap memori yang tercipta dalam menempuh alam kepemimpinan ini.

Dari sini juga berlakulah segala kegembiraan, kedukaan, kekecewaan, keinginan dan keperluan. Tidak sangka setahun itu berlalu bagai daun-daun kering yang gugur dari pokok tatkala musim luruh tiba. Bulan berlalu, menukar fasa hidupnya dari terang ke gelap dan terus menerus berpusing mengelilingi bumi. Begitulah hidup dalam organisasi ini.

Kata orang, pengalaman itu tidak dapat tercipta sendiri melainkan kita sendiri yang membentuknya. Di sini, saya mencipta pengalaman saya. Pengalaman yang mungkin tidak sama dengan ahli-ahli lain. Inilah pengalaman saya dalam keluarga MTMKC 16/17.

Punyalah panjang intro, kini tibalah isi kepada post ini.

Siapa kata mudah untuk menjadi pemimpin?
Siapa kata mudah membentuk kenangan?
Adakah kenangan ditinggal sahaja selepas segalanya berlalu?

Tapi satu sahaja yang saya pegang untuk hari lalu, hari ini dan hari seterusnya.
Hidup ialah satu persinggahan. Di dalamnya ada peluang yang datangnya hanya sekali.
Sudah pasti saya perlu berhadapan dengan pelbagai dugaan dan cabaran yang datang.
Semua ini yang akan membuat kita lebih matang.
Pandai cara berfikir, cara menyelesaikan masalah dan bertanggungjawab atas segala keputusan yang kita pilih.
Mengenali pelbagai jenis manusia, yang berbeza-beza cara hidupnya, perwatakannya, raut wajahnya dan hatinya.
Mengenali politik sebuah organisasi, sebuah pekerjaan dan sebuah keluarga, yang asasnya bukan darah yang sama tetapi hati yang bersatu.

Alamak dah masuk pula skrip novel.

Bukan benci yang dicari, bukan juga masalah yang ditinggal berlarutan.
Tetapi sayang dan penyelesaian yang memihak kepada semua.
Semua yang terlibat dalam satu organisasi.
Baik dari kalangan ahli mahupun ahli luar yang berhubung dengan kita.

Ada kalanya hidup umpama mayat yang hidup.
Tetapi terpulanglah, mahukan sesuatu yang hanya mengikut arahan atau sesuatu yang dilakukan demi kepuasan dan keadilan.

Kena marah atau terluka, itu sudah biasa. Namun, tahukah kita alam pekerjaan adalah lebih dahsyat?

Dan pada akhirnya, insan yang berguna inilah yang akan mewarisi sebuah keadilan dan keterbukaan.

Faham ke ayat saya ni? Haha. Lain kali saya sambung lagi post ini dengan sesuatu yang lebih difahami semua.

Manusia tidak mudah berubah tetapi pengalaman hidup yang akan menyedarkan manusia tentang kesalahan yang pernah dilaluinya.

Terima kasih MTM KC 16/17.

Didedikasikan kepada semua yang terlibat sepanjang penglibatan saya sebagai MTMKC 16/17 baik secara langsung mahupun tidak langsung.

Sunday, July 16, 2017

Mobiliti ke Hong Kong


Assalamualaikum semua pembaca yang disayangi.

Agak lama kesepian dalam dunia blog. Ikut perkembangan era teknologi sekarang. Semua benda saya update dekat instagram saya (@nabihah20). Lebih mudah. Namun, tak dapat berlawan dengan blogger.

Berbeza sekali cara seorang blogger dengan seorang instagram.
Terutama sekali cara penulisannya.
Kalau saya tulis panjang-panjang dalam instagram, alamatnya ramai yang tak suka dekat saya. Mereka lebih gemar melihat gambar berbanding membaca caption yang panjang.
Blogger lebih nyaman dan selesa untuk menulis seperti sebuah esei.

Cerita ni dah lebih beberapa bulan yang lalu. Saya pergi ke Hong Kong bersama kawan-kawan MTM 1617. Jadi, seramai 25 orang yang turut serta dalam mobiliti kali ni. Ini kali kedua saya ke luar negara. Sebelum ni, saya pergi ke Yogyakarta. Boleh baca pengalaman saya di Fly To Jogja.

Kami berada di Hong Kong selama 4 hari iaitu pada 18 Mei 2017-21 Mei 2017. Waktu ni waktu semester 4 saya. Jadi dua hari jugalah saya tak hadir kuliah iaitu hari Khamis dan Jumaat. 

Keberadaan saya di Hong Kong adalah ketika waktu bekerja orang di Hong Kong. Dengar cerita, tiada cuti bagi mereka. Mereka bekerja setiap hari. Jadi, tak hairanlah rumah mereka kebanyakan flat. Jarang saya nampak rumah banglo. Tapi kereta memang canggih. 

Apa yang saya kagum dekat sini mengenai teknologinya. Memang maju. Dekat sini guna dollar hong kong. Nilai RM0.50 --> HKD 1. Nampak macam nilai Malaysia lebih tinggi tapi sebenarnya taraf hidup dekat sini tinggi. Makanan paling murah pun saya dapat HKD25 bersamaan belasan ringgit. Makanan halal memang mahal dekat sini. Jarang juga nak jumpa restoran halal. McD, KFC pun ada tapi mestilah tak halal ayamnya kan? Sedih betul. Dibayangi isu halal haram.

Teknologi lain ialah tren. Dekat Hong Kong dipanggil MTR. Yang seronok mengenai MTR ni dibandingkan dengan Malaysia ialah tren ni kelajuan dia umpama ETS di Malaysia. Memang laju. Tren ni 3 minit sekali perjalanan dia. Walaupun 3 minit, tetap juga banyak penumpang bagi setiap perjalanan. Orang dekat sini memang menggunakan tren sebagai pengangkutan utama mereka selain teksi dan bas. Bas dekat sini kebanyakan dua tingkat. Ada juga tram (bas yang ada rail sendiri dekat jalan raya). 

Masa dekat Hong Kong dengan Malaysia sama tetapi waktu solat yang berbeza. Dekat Hong Kong tak ada bonggol tetapi setiap jalan mesti ada lampu isyarat untuk pejalan kaki. Bahagian ni yang paling saya suka. Bunyi tanda untuk berjalan dan tanda untuk berhenti berjalan ada bezanya. Jakun gila, haha.

Nak cerita panjang-panjang tapi tak ada mood sangat dan ada yang dah lupa. Jumpa lagi. Kalau ada penambahan, saya edit semula post ni. 

Selamat Malam...


Sunday, January 29, 2017

Bangkit dan lawan!



Assalamualaikum semua!

Moga kita semua sentiasa dalam rahmat Illahi...


Semenjak dua menjak ini, saya mudah mengalirkan air mata. saya tidak pasti dengan perasaan saya. Sedangkan penyebab saya menangis adalah tidak ada kaitan dengan apa yang saya terima.

Dan baru saya sedari, mungkin kerana saya masih tidak dapat menerima seadanya apa yang telah terjadi. atau sebenarnya, dengan tangisan sahaja yang dapat merawat luka yang ada di hati ini.

Walaupun begitu, saya terjumpa satu lagu ini.
Saya rasa positif semula.
Dan satu lagi, ada satu frasa yang dapat menguatkan saya iaitu, "keterbukaan memberikan kita kekuatan untuk menerima apa jua cabaran/dugaan"

Friday, January 20, 2017

Rawatlah Hati Ini (No more hurt!)


Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Umpama sebuah kehidupan baharu bagi saya setelah menerima sebuah kisah kehidupan gadis berumur 21 tahun.

Saya sentiasa mahu bersangka baik terhadap orang lain namun semuanya tiada yang mudah.

Mencintai dan dicintai itu fitrah.

Namun, apabila kita melanggar hukum Allah, sesuatu yang buruk bakal berlaku.

Saya tak mahu cakap banyak tentang apa yang telah terjadi.

Satu sahaja yang ingin saya sampaikan.

Segala yang berlaku pasti ada hikmahNya.


Agak-agak apa yang nak saya ceritakan? Dah dapat hint kan?

Ya, memang betul patah hati itu menyiksakan.
Hati dan perasaan yang lembut ini.

Tapi, kita perlu ingat, kenapa kita patah hati?
Kerana kita telah melakukan larangan Allah.

Bukankah bersembang dengan lelaki yang bukan mahram tanpa ada tujuan itu adalah satu dosa?
Bukankah mempunyai perasaan dengan lelaki yang tiada halalnya dengan kita itu adalah dosa?
Bukankah melunakkan suara walaupun melalui ayat-ayat dalam mesej adalah satu dosa?

Semua itu dosa.
Dan oleh sebab itulah, terimalah akibatnya daripada perbuatan kita sendiri.

Kita mula jatuh hati tapi hati ini kita beri sepenuhnya pada yang bukan haknya.
Kita mula lalai dalam alam percintaan sehingga cinta kepada Allah & RasulNya semakin tipis.
Dan apabila cinta yang sepenuhnya kita beri kepada lelaki yang bukan mahram hanya mainan hati, sakit itu menerpa.
Putus harapan, berharap dia membalas mesej, hidup dalam ketakutan ditinggalkan dan bermacam-macam lagi yang kita rasa.

Sebab itulah Allah mengharamkan suatu perhubungan yang tiada akadnya. Kerana perhubungan itu tiada talinya. Tergantung niatnya. 
Kerana hati seorang wanita itu begitu jernih dalam perasaan, Allah melarang kita untuk bermesraan dengan lelaki ajnabi. 
Kerana Allah lebih tahu atas hambanya.

Memang benar patah hati itu membuat kita menjadi gila jika tidak dirawat secepatnya. Tidak hairanlah ada yang sanggup membunuh diri akibat patah hati kerana mereka tidak dapat menerima ketentuan dari Sang Pencipta.

Alhamdulillah, Allah membuka hati ini untuk menerima segala yang terjadi sebagai penguat hati dalam menghadapi ujian kehidupan.

Bagaimana caranya merawat patah hati?
Jangan ambil mudah ye semua kerana patah hati ini adalah penyakit. Jika tidak dirawat makanya jauhlah seseorang itu dari rahmat Allah. Kerana yang dingatnya lebih kepada kekasihnya bukannya Penciptanya.

Pertama, mengadulah pada Allah. Ceritakan kepadanya. Dia lebih mengetahui luar dan dalam kita. Jangan berterusan simpan dalam hati. Luahkan isi hati kita padaNya. Menangislah sepuas hatimu. Lepaskan segala kedukaan yang melanda hatimu. Bersangka baiklah kepada Allah. Mungkin dia bukan jodohmu. Masih ada yang menyayangimu, setia menatimu apabila tiba masanya nanti.

Kedua, dengarlah nasihat daripada orang yang sudah berkahwin. Perhubungan lelaki dan perempuan yang belum berkahwin dan sudah berkahwin pastinya jauh bezanya. Mereka lebih tahu mana lelaki yang baik untuk dijadikan pasanganmu.

Ketiga, minta maaf kepada ibu bapa kerana membelakangi mereka semasa kita ada perhubungan dengan lelaki lain. 

Keempat, hatimu kini lebih tenang. Tapi perasaan sedih itu pastinya akan datang semula jika kamu tidak kuat. Maka, hiasilah hidup dengan zikir, membaca al-quran dan solat sunat. Dekatkan diri kepada Allah. Bergantung hanya pada Allah. Saya sarankan baca surah Yasin setiap kali selesai solat fardu dan kerap mengambil wuduk. Boleh juga rujuk link ni, Bagaimana Cara Terbaik Menenangkan Hati Yang Sedang Kecewa
Sangat berguna kepada kita semua. In shaa Allah.

Moga bermanfaat untuk kita semua. Saya dah rasa perasaan ini. Sangat perit.
Tapi ingatlah, cinta kepada Allah dan RasulNya adalah cinta yang terbaik!


Wednesday, January 4, 2017

Aku Kan Terus Coba



Assalamualaikum semua.

Sedikit sedih sebenarnya. Masuk kali ini, dua kali manuskrip ditolak. Pertama sekali hantar awal bulan April 2016. Tunggu dalam tiga bulan selepas tu dapat keputusan. Saya dimaklumkan manuskrip saya tidak mengikut kriteria yang diinginkan. Hancur juga hati saya waktu tu. Sedih sangat rasanya. Tetapi saya kuatkan semangat untuk cuba kali kedua.

Maka, saya hantar manuskrip saya kepada penerbitan lain. Hantar bulan September 2016. Ambil masa dua bulan untuk tenteramkan hati setelah kali pertama hantar manuskrip. Jadi, keputusan sudah keluar sebentar tadi setelah tiga bulan menunggu. Saya memang sudah bersedia untuk menerima apa jua keputusan daripada penerbit ni.
Pray for the best, Prepare for the worst.

Tapi kenyataannya masih sakit. Saya tetap rasa sedih.
Jadi, kenapa ada full version Sungguh, Tulus Menyayangimu adalah sebab saya sudah bersedia untuk menerima keputusan sebegini.

Setelah saya berfikir sejenak tadi, maka dapat saya simpulkan, segala yang berlaku pasti ada hikmahNya. Mungkin dengan pengalaman sebegini dapat saya masukkan dalam manuskrip seterusnya. Saya redha manuskrip Sungguh, Tulus Menyayangimu hanya sekadar di alam maya.
...
Namun aku kan coba dan terus coba hanya untukmu
Dan aku tak kan pernah putus asa dengan dirimu
Berikanku waktu, kuperlukan waktu
...

Tuesday, January 3, 2017

Full Version Sungguh, Tulus Menyayangimu



Assalamualaikum semua..

Tak sabarnya nak bagi semua baca Novel Sungguh, Tulus Menyayangimu.

Nak tahu apa terjadi pada Ahmad Ilman dan Nura Afyna?
Apa? Dah tak ingat jalan cerita?
Tak apa, writer bagi korang baca full version punya. Dari awal bab, okay!

Jom, apa tunggu lagi.
Click je link ni Anggerik Mekar

Tapi... kali ini kena register dulu. Sebab ada password kalau nak baca. 
Security gitu.

Nanti, bila dah masuk blog tu, kena tekan 'REGISTER'.
Lepas tu, korang akan dapat satu password ni. Jaga baik-baik ye!

*password akan dihantar melalui emel. Paling lama dapat emel adalah satu hari. 
Sebarang kesulitan amat dikesali.

Kalau ada apa-apa masalah, boleh je email writer. Email writer: nabihah.student@gmail.com.
Selamat membaca semua. Kalau ada komen, bagitahu je okay.
Terima kasih semua.

-------
Happy New Year 2017!
~Lebih bertanggungjawab, Lebih bermatlamat, Lebih baik~ 
(moto writer tahun ni) :)

Sunday, January 1, 2017

Kenangan 2016 : Permulaan hidup 20-an



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Kehidupan saya pada tahun 2016 adalah yang paling berimpak tinggi. Haha. Amboi ayat dia.
Banyak benda baru yang saya pelajari pada tahun ini. Nampak seperti biasa kalau dilihat dari jauh tetapi sebenarnya luar biasa. Apa benda baru yang saya belajar tu? Mari saya ceritakan satu per satu.

Aktiviti sepanjang tahun 2016

- BBQ bersama Kuliah Satu (Reunion Asasi)
- Orientasi Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM)
- Kursus Kepemimpinan Canselor ke-28
- Entrepreneur Challenge K15
- Kehilangan Gigi
- FESFIK 2016
- Penghantaran Manuskrip Sungguh, Tulus Menyayangimu
- Telefon baru
- Bengkel Penulis Muda bersama Umie Nadzimah
- Anugerah Usahawan Harapan Siswi 2016
- Skrip Pertama Botol Biru
- Mobiliti ke Yogyakarta
- Program Transformasi Kecemerlangan Pelajar Tajaan Yayasan Angkasa
- Majlis Tertinggi Mahasiswa
- Ceramah dan Kursus Projek Keusahawanan Start From Zero!
- Daftar Perniagaan
- Jualan Minuman Mosha

dan banyak lagi yang terselit tanpa sedar telah mendewasakan saya.

Fakulti
Pada permulaan tahun 2016, peperiksaan akhir semester kedua sedang berjalan. Saya masih ingat yang waktu tu bagi saya semester kedua merupakan permulaan semester yang sibuk. Kemudian saya melalui semester ketiga dengan kehadiran jawatan baru. Bagi saya, mungkin itu yang membuat saya sibuk untuk semester ketiga. Melalui semester ketiga dengan tanggungjawab lain di kolej amat mencabar. Saya mengaku banyak kali saya lewat ke kelas. Pernah satu hari, air mata ini mengalir kerana sedar perbuatan diri sendiri. Saya telah dipanggil oleh pensyarah untuk membincangkan masalah saya. Alhamdulillah, setelah itu saya menjadi lebih baik. Namun, ketika itu sudah setengah semester saya lalui. Agak sukar untuk memperbetulkan segalanya. Saya berdoa segala-galanya akan baik untuk semester ketiga ini.

Kolej
Secara jujur, berada di Kolej Canselor banyak mengajar saya erti sebuah pengalaman. Tidak dinafikan, kolej umpama rumah kedua saya. Banyak yang saya pelajari sepanjang berada di sini. Pengalaman pertama dengan mengikuti Kursus Kepemimpinan Canselor (KKC). Saya masih ingat waktu nak pergi ke kursus ini, saya perlu berada di UIAM seharian sebelum datang ke kolej untuk mendaftarkan diri. Boleh dikatakan saya dah tahu semua fakulti dekat UIAM, cara hidup mereka, cara mereka bergaul antara satu sama lain. Saya pernah masuk ke perpustakaan UIAM guna kad matrik abang saya. Saya lihat ruang membaca diasingkan antara lelaki dan perempuan. Saya masih ingat saya guna Wi-Fi dekat sana untuk siapkan manuskrip saya. Tergetar-getar tangan saya waktu nak menaip dekat laptop. Sebabnya saya simpan laptop bukan dekat beg sandang tapi beg yang pegang satu tangan tu. Bayangkanlah saya pergi orientasi satu UIAM tu. Tak menggeletar tangan saya dibuatnya. Hampir tiga jam asyik angkut beg tu guna satu tangan.

Saya sambung balik cerita mengenai KKC. Kursus ni banyak mengajar saya untuk berani menempuh segalanya. Saya tidak tahu macam mana nak luahkan tapi fobia ketinggian semakin menipis setelah saya mengikuti kursus ini. Mungkin apabila kita melakukan sesuatu yang kita takut, kita akan berani untuk menghadapi perkara lain juga. 

Setalah itu, saya masuk pertandingan Entrepreneur Challenge anjuran Kolej 15. Memandangkan saya sudah bermula menjadi AJKT Biro Pembangunan Usahawan, makanya minat usahawan itu ada dalam diri saya. Saya masuk pertandingan ini berkumpulan dengan pelajar senior dan berbangsa cina. Inilah kali pertama saya berkumpulan dengan mereka. Dari situ saya belajar untuk berkomunikasi dan berkawan dengan mereka. Kami bekerjasama untuk menjual barangan yang berinovatif. Namun, tiada rezeki untuk menang waktu tu.

FESFIK 2016? Ni merupakan kemuncak segalanya. Saya pernah kata pada diri saya, beginikah hidup di kolej? Diri sendiri perlu menggerakkan sesuatu kerja. Tiada sesiapa yang akan mengingatkan kita seperti zaman sekolah dulu. Saya selaku krew publisiti ketika itu terkial-kial mencari arah. Saya tidak tahu apa yang perlu saya lakukan untuk kerja publisiti sehinggalah satu malam tu, saya bertanya pada group krew. Sebagai krew publisiti, saya perlu menjadi sosial. Bukanlah sosial tidak tentu tempat, tapi perlu kenal ramai orang. Okaylah, itu sahaja saya nak cerita. Maklumat lanjut boleh baca FESFIK 2016 Melabuh Tirainya.

Ketika saya menghampiri semester kedua, saya telah menjadi unit teknikal untuk Majlis Anugerah Canselor. Banyak juga saya belajar dalam unit ini. Perasaan takut menghantui sepanjang majlis berlangsung. Sebabnya kalau terjadi sesuatu, unit teknikal yang akan dipersalahkan. Unit teknikal adalah unit besar bagi saya kerana kerjanya adalah secara langsung. Kita tidak boleh meramal perkara yang akan berlaku ketika majlis berlangsung. Pada malam itu juga, saya telah mendapat anugerah iaitu Anugerah Usahawan Harapan Siswi 2016. Alhamdulillah, perasaan pada malam itu sukar untuk digambarkan. Memberi saya satu harapan dan sebuah janji yang saya boleh pergi jauh dalam bidang usahawan.

Semester ketiga saya bermula dengan tanggungjawab saya sebagai Exco BPU. Sepanjang satu semester menjadi keluarga MTM, membuat saya lebih dewasa. Saya dapat menganalisis kelebihan saya dan kelemahan saya. Waktu mula-mula jadi MTM, satu benda yang saya kekok. Saya perlu beramah mesra dengan semua. Semua orang memandang saya. Saya tidak lagi dalam dunia warga kolej yang tidak dikenali ramai namun saya seorang warga yang ramai mengenali saya. Saya cuba menyesuaikan diri saya dan akhirnya, semakin baik. Satu sahaja tips, senyum. Memang senyuman adalah satu alat komunikasi yang terbaik. Selain itu, memberi salam apabilah bertemu. Tambahan, saya akan menganggap semua warga sebagai sebuah keluarga. Bukan senang sebenarnya, tambah-tambah lagi kalau berdepan dengan lelaki. Bahagian itu saya masih kekok. Masih memperbaiki lagi. Tak banyak saya nak cerita mengenai pengalaman menjadi MTM selama satu semester ni. Sebabnya memang banyak. In shaa Allah saya akan buat satu post khas.

Kemudian, sebagai MTM BPU, saya telah menganjurkan satu program iaitu Ceramah dan Kursus Start From Zero!. Waktu mula-mula nak menganjurkan program ini iaitu semasa membuat kertas kerja, banyak yang saya fikir. Boleh ke saya anjurkan program ni? Alhamdulillah dengan segala sokongan yang saya dapat daripada ramai pihak, program ini dapat dijayakan.

Penulis
Saya mengambil langkah yang berani dengan cubaan menjadikan harapan saya menjadi realiti. Saya cuba membuat proses penambahbaikan untuk novel Sungguh, Tulus Menyayangimu dan memberi orang yang rapat dengan saya membaca novel saya. Banyak komen yang membangun dan menyakiti hati yang saya terima. Tetapi saya tetap dengan semangat saya. Jadi, saya mula menghantar manuskrip Sungguh, Tulus Menyayangimu kepada penerbit pertama saya iaitu Idea Kreatif Publication. Menunggu selama 3 bulan dengan penuh harapan. Namun, saya tersingkir di tahap pertama. Manuskrip saya tidak layak dibukukan oleh penerbit ini. Hati saya sedikit sedih. Ramai yang memujuk tetapi tetap sama. Sehinggalah satu hari, saya pujuk hati saya untuk teruskan perjuangan. Maka, saya mencuba untuk kali kedua. Kali ini, saya menghantar kepada Anaasa Publication. Sudah hampir 3 bulan juga saya tunggu namun masih belum mendapat keputusan akhir. Kali ini, saya bernekad untuk meneruskan menjadikan manuskrip saya sebagai e-book sekiranya saya tidak terpilih. Adakah saya masih tidak dapat ikhlas dan redha akan ketentuan Illahi? Cukuplah saya tinggalkan rasa sedih ini untuk tahun 2016. Saya akan mula ikhlas apa-apa yang akan terjadi dalam hidup saya sebagai seorang penulis untuk tahun 2017. In shaa Allah.

Setelah mengikuti FESFIK 2016, saya mula untuk menjinakkan diri menjadi penulis skrip. Skrip pertama sudah dihasilkan. Skrip ini bertemakan hubungan kekeluargaan. Proses pengambaran sudah bermula waktu cuti semester kedua. Dan akan bersambung untuk cuti semester ketiga ini. Skrip Botol Biru mengisahkan tentang seorang kanak-kanak lelaki yang menjumpai seorang lelaki tua misteri yang berkaitan dengan kehilangan sebuah botol yang berwarna biru. Melalui skrip ini, hubungan saya dengan adik-adik saya semakin rapat.

Saya juga telah mengikuti Bengkel Penulis Muda bersama Umie Nadzimah. Saya mahu tahu juga rahsia dia dalam penghasilan manuskrip yang bagus. Saya juga nak hasilkan sebuah cerpen. Katanya jika saya mengikuti bengkel ini, cerpen saya boleh dijadikan sebagai buku antalogi. Namun, hampa sahaja kerana saya perlu membayar wang pendahuluan sebanyak RM200. Katanya sebagai modal sebab menghasilkan buku tanpa mana-mana penerbit di Malaysia. Waktu tu, saya perlu memilih antara mendahulukan duit simpanan untuk membuat passport atau bayar duit pendahuluan menjadi penulis. Akhirnya, saya perlu berkorban minat saya setelah berbincang dengan ayah saya selaku penasihat setia saya. So sweet! Perasaan saya waktu tu, tak apalah sayang, kita cuba lain kali. Ops.. (biasalah penulis, perasan je ada orang panggil diri ini sayang)

Mobiliti
Pertama kali perlu ke luar negara, saya amat bersemangat. Namun, jangan lupa ya, duitnya mahu dicari dahulu. Ini pengalaman yang berharga. Sukar dicari. Mobiliti ke Yogyakarta merupakan mobiliti untuk projek BAKTI SISWA. Saya menjadi unit tajaan waktu tu. Tanpa tajaan, mungkin saya dan kawan-kawan perlu keluarkan banyak duit untuk ke Yogyakarta. Pengalaman mancari penaja, mencari modal dan mencari sesuap nasi (okay terlebih pula). Menipu saya katakan yang kami ke sana guna 100% duit penajaan. Kami keluarkan duit sendiri. Alhamdulillah masa tu saya dah ada tabungan. Dengan gaji daripada Fiverr dan duit simpanan waktu belajar dekat asasi dapat saya gunakan untuk menampung perbelanjaan saya. Namun, hampir separuh duit habis digunakan untuk mobiliti ini. Pada asalnya saya agak kecewa yang saya perlu mengorbankan duit simpanan saya namun tanggapan saya salah. Saya pulang dari Yogyakarta ke Malaysia dengan hati yang berat. Meninggalkan daerah istimewa itu. Saya dapat satu perhubungan sepanjang berada di sana. Saya dapat tahu bagaimana rasanya hidup di Indonesia, berada jauh dengan keluarga, bergantung satu sama lain dengan kawan-kawan, berada di satu bumbung sebuah rumah sebagai tempat berteduh dan meluangkan masa cuti di negara orang. Benarlah kata orang, kita perlu menghadapi rasa takut dengan mara ke hadapan dan bukannya mengehadkan aktiviti kita. Nak tahu apa yang saya buat sepanjang berada di sana? Maklumat lanjut boleh baca Trip 1-Fly To Jogja. Saya masih tidak sempat untuk menceritakan lebih banyak apa yang terbuku di hati sepanjang berada di sana tetapi penulisan di blog di atas adalah daripada saya sendiri.

Rezeki
Masuk sahaja tahun 2016, rezeki untuk dapat kerja di Fiverr tiada sama sekali. Banyak tawaran yang saya dapat tetapi tiada yang berjaya. Namun, Allah lebih mengetahui sesungguhnya saya tidak mampu untuk melakukan kerja yang memerlukan komitmen banyak dan pada waktu yang sama menyandang jawatan di kolej. Saya tidak mendapat satu gaji pun semenjak saya memegang jawatan Exco BPU, bahkan gaji terdahulu yang terpaksa saya keluarkan untuk urusan tertentu. Pada waktu yang sama, duit pinjaman tidak cukup untuk membayar yuran. Keadaan keluarga yang memerlukan komitmen bayaran lain. Hati saya cukup hiba ketika itu. Saya minta zakat, namun tidak berjaya sehinggakan saya menangis ketika ditemu duga. Kerja di kiosk sudah tidak boleh kerana itu syaratnya kalau sudah menjadi MTM. Hampir dua bulan tiada apa-apa pendapatan. Namun, langit tidak selalunya mendung, Allah gerakkan hati saya untuk memulakan perniagaan saya sendiri iaitu menjual minuman berperisa atau lebih dikenali sebagai air Mosha. Memang sedap, tip top. Dari situ saya mendaftarkan perniagaan saya. Segalanya bermula setelah saya mengikuti Projek Keusahawanan Start From Zero!. Pendapatan yang saya dapat sama sahaja dengan melakukan kerja di Fiverr, malah lebih ringan sedikit daripada kerja di Fiverr. Pada mulanya saya tidak sedar yang perniagaan saya adalah ganti kepada kepada sumber pendapatan saya di Fiverr. Alhamdulillah saya sudah mula bersemangat untuk bekerja semula. Nak berniaga juga? Maklumat lanjut: Ice Blended Mosha atau lebih mudah boleh berhubung dengan saya.

Keluarga
Keluarga banyak memberi sumbangan dan dorongan untuk saya berjaya. Mereka banyak memberi semangat kepada saya untuk terus berfikiran positif. Mereka memberi cerminan kepada saya untuk melalui kehidupan ini dengan hati yang besar. Melalui skrip Botol Biru, hubungan dengan adik-adik menjadi rapat. Melalui perniagaan Air Mosha dan program SFZ, hubungan saya dengan abang menjadi lebih rapat. Melalui pembelajaran saya di UPM, hubungan saya dengan emak dan ayah semakin rapat. Kami saling bergantung antara satu sama lain. Setiap masalah yang dihadapi dikongsi bersama dan diselesaikan dengan cara baik. Tahun ini menjadi tahun kritikal bagi kami menanti penyiapan rumah baru kami namun alhamdulillah akhirnya pada akhir bulan Disember, kami sudah dapat membersihkan rumah baru. Tapi tahukan bila kita membuat rumah, apa yang perlu kita lakukann setelah itu? Faham-faham saja lah. Oh ya, satu lagi nak cerita. Saya sudah kehilangan satu gigi geraham saya. Saya betul-betul rasa kasihan padanya. Alhamdulillah, baik-baik sahaja sekarang, wahai gigi. Tahun ni juga, ayah saya memberikan telefonnya (LEAGOO Elite 3) kepada saya sebagai ganti kepada telefon saya (ASUS 4.5) yang sedikit bermasalah. Terima kasih ayah!

Kawan
Kawan juga orang penting dalam menjadikan saya lebih dewasa. Kata orang ketika umur 20-an, kawan memainkan peranan yang penting. Kebanyakkan masa kita akan terluang dengan kawan-kawan. Memang benar. Masa saya lebih terluang dengan kawan memandangkan duduk berjauhan dengan keluarga. Sepanjang mengikuti banyak program di kolej, banyak juga yang saya kenal. Selain itu, kawan di fakulti juga semakin banyak kerana kekadang kelas ada ahli baharu. Kawan antara MTM juga semakin rapat dan mula untuk selesa. Kawan-kawan semasa mobiliti yang paling rapat. Apabila berada di negara orang, kawanlah sebagai teman saya sepanjang berada di Jogja. Kawan antara penerima Yayasan Angkasa juga tidak kurangnya. Kami berasal dari negeri yang berbeza dan berlainan universiti. Pihak yayasan angkasa telah mengadakan Program Transformasi Kecemerlangan Pelajar Tajaan Yayasan Angkasa. Melalui program ini, banyak yang saya dapat dan mengenali dengan ramai banyak kawan. Berkawan dengan ramai orang menyebabkan saya lebih terbuka untuk berkongsi idea. Tidak kurang juga berkawan dengan ahli AJKT BPU. Mereka lebih rapat sebenarnya. Waktu mula-mula masuk tahun 2016, saya sempat hadir ke Reunion Kuliah 1 iaitu kawan saya masa asasi dulu. Mereka semua semakin dewasa juga. Senang saya lihat mereka dari jauh. Semoga sihat selalu semua!

Cinta
Kali ini dengan siapa pula ya? Tiada cinta yang lebih indah daripada cinta seorang Pencipta kepada hambanya. 
Okaylah. Saya ceritakan sikit. Rasa suka itu ada tetapi tidak adalah sampai rasa cinta. Mungkin kerana pertama kali menerima kehadiran junior. Lagi satu, saya menjadi ketua kepada ahli-ahli AJKT BPU. Mungkin saya sedikit keliru antara rasa cinta atau rasa tanggungjawab. Alhamdulillah, akhirnya saya dapat membezakan apa itu suka, cinta, sayang dan tanggungjawab. Saya belum lagi berpunya tetapi sudah ada. Faham ke? Haha. Nak faham lebih-lebih boleh baca Bila Cintaku Memilihmu

Kesimpulan
Seronok pula imbas semula kisah saya sepanjang tahun 2016. Siap letak banyak link setiap perenggan. Ada yang sama pengalaman dengan saya ke? Ada kenangan yang hendak dikongsi bersama? Boleh sahaja komen post ini. 

Terima kasih kepada semua yang banyak memberikan sokongan kepada saya dalam menempuhi hidup pertama dalam alam umur 20-an. In shaa Allah, saya akan memperbaiki diri dan membuat yang terbaik dalam apa jua bidang yang saya ceburi. Moga kalian sentiasa dalam rahmat Illahi. Aamin.

Sunday, November 13, 2016

Ceramah & Kursus Keusahawanan sempena Projek Keusahawanan Start From Zero! pg 3

Penceramah, Penasihat dan peserta SFZ

Pengisian Program

CERAMAH KEUSAHAWANAN
TAJUK : 
Art of Making Money in Business

PENCERAMAH : 
Encik Ahmad ‘Aqil bin Taquddin Azmy

PENGISIAN: 
5 Peraturan Art of Making Money in Business

MESTI                         
– mentor, ilmu, sistem, tindakan, impian
DEFINE CAPITAL        
– modal duit, modal sosial, modal bakat, modal ilmu, dan modal diri
GENERATE THE IDEA             
– memberi idea barang/servis yang boleh dijual dan dijalankan
MAGIC MAP             
– matlamat yang ditulis bermula dengan jangka masa panjang sehingga jangka masa pendek 
BOOST YOUR INCOME        
– pecahan pendapatan sebulan. 
Mengetahui jumlah unit yang perlu dijual untuk mendapatkan matlamat pendapatan, mengetahui jumlah unit yang perlu dijual dalam satu bulan dan akhir sekali mengetahui jumlah unit yang perlu dijual dalam sehari.
MASTER P.I.E.S                       
– cara menarik pelanggan melalui ayat yang berbentuk physical, intellectual, emotional dan spiritual.

Peserta ketika Ceramah Keusahawanan

KURSUS KEUSAHAWANAN
TAJUK :
Pengurusan Peruncitan

PENCERAMAH :
Nor Paraliza binti A. Kahar

PENGISIAN:
Cara menguruskan sebuah kedai runcit

AKAUN SYARIKAT                 
- penting mempunyai akaun syarikat untuk mendapat pinjaman
PENDAFTARAN SYARIKAT   
- penting untuk memberikan pengalaman bekerja kerana akan direkod dalam sijil SSM
PERUNCIT SKALA KECIL       
- modal kecil, mudah ditubuhkan, kos operasi rendah           
PENGURUSAN STOR             
- tempat melaksanakan, terima, rekod, simpan, selenggara, dan mengendali stok
PENGURUSAN STOK             
- pastikan stok sentiasa ada
PENGURUSAN KEWANGAN                       
- untuk memastikan keuntungan dimiliki
KAEDAH BAYARAN PEMBEKAL     
- consignment, tunai terma kredit dan bill to bill
AKTIVITI MEREKOD                            
- catat/rekod, kelaskan, ringkaskan
AKTIVITI                                              
- berbincang masalah yang dihadapi GUC dan jalan penyelesaian


Peserta ketika Kursus Keusahawanan



<< Kembali page 2

About Me