Sunday, February 16, 2020

Alhamdulillah, saya dah selesai degree


Alhamdulillah, dengan izin Allah, saya telah mengakhiri zaman belajar saya di universiti pada 6 Februari 2020. Itulah tarikh keramat status saya bertukar dari pelajar SULUNG ke BERGRADUAT.

Mungkin ramai yang tidak mengetahui yang saya lambat mengakhiri pelajaran saya untuk peringkat ijazah sarjana muda. Saya lewat 1 semester dari kawan-kawan saya yang lain. Jadi, saya akan bergraduat bersama junior-junior saya yang tahun empat pada tahun ini. Tarikh graduat belum keluar dan mungkin diadakan pada bulan Oktober atau November 2020.

Sebalik kegembiraan yang saya rasa pada hari ni, ada beberapa episod kesedihan yang saya alami dalam masa 1 semester yang lalu.

Di saat rakan-rakan meraikan kegembiraan mereka semasa hari konvokesyen, saya masih dalam tempoh belajar. Dan ketika saya melawat mereka, saya menitiskan air mata. Entah kerana gembira melihat kawan-kawan seperjuangan berjaya menamatkan pelajaran pada masanya atau kerana sedih tidak dapat bersama-sama naik atas pentas meraikannya.

Ketika itu, saya menyedari, saya bertuah kerana mengetahui apa perasaannya apabila perlu menambah satu semester kerana perlu mengulang satu subjek yang tidak lulus.

Selain itu, saya menjadi baik. Alhamdulillah. Bagi saya, inilah best version of me bila saya berada di tahap yang paling rendah dalam hidup saya.

Setiap orang diuji kerana Allah menyayanginya. Dengan ujian itulah, kita menjadi lebih baik dan yang paling penting mengetahui bahawa perancangan Allah adalah lebih baik.

Mungkin saya akan bangga diri, mungkin juga saya akan menjadi tidak baik, dan mungkin juga saya akan mendapat pekerjaan yang tidak sesuai. Sesungguhnya apa yang Allah aturkan untuk kita, itulah sebaik-baik perancanganNya dan terbaik untuk kita.

Dalam tempoh itu, saya mengenali seseorang yang bagi saya, itulah cinta yang saya cari selama ini. Namun, beberapa hari sebelum saya mengambil peperiksaan akhir, dia meninggalkan saya. Namun, kehadiran dia juga memberi saya pelajaran bahawa walaupun saya berada di titik bawah saat itu, ada lagi yang lebih susah daripada kita. Ringkasnya, dia mengajar saya erti bersyukur kerana dia berasal dari keluarga yang susah.

Saya juga bersyukur mendapat pensyarah yang baik dan dengan mudah saya memahami pelajaran yang diajarnya. Pada masa itu, saya tidak menjangka yang pensyarah ini yang Allah pilih untuk membantu saya lulus untuk pelajaran yang saya ulang ini. Dengan izin Allah, alhamdulillah daripada F atau gagal berubah menjadi B.

Semua itu bermula dengan satu malam. Saya menangis malam itu. Sebenarnya saya tidak ingat. Mungkin kesedihan itu akhirnya membuat saya bangkit daripada lemah dan melupakan peristiwa yang menyedihkan itu. Saya kata pada diri saya, ada sebab kenapa semua ini berlaku pada saya. Mungkin inilah yang terbaik untuk saya. Mungkin dalam tempoh ini sebelum saya bergraduat, saya akan bertemu beberapa orang yang sekiranya saya berjaya, saya tidak akan bertemu dengan dia.

Saya ingin kongsikan sedikit amalan yang baik untuk lakukan. Iaitu setelah Subuh, baca surah Yassin. Selepas Asar, baca surah al-Waqiah. Sebelum tidur, baca surah al-Mulk. Setiap hari Jumaat, baca surah al-Kahfi (ayat 1-10 dan 100-110). Solat dhuha dan solat malam.

Alhamdulillah, dalam tempoh itu, rezeki saya murah dan akhirnya saya juga dapat mengikuti program Aiesec iaitu di Turki. Ketika saya menulis kisah ini, saya sedang berada di Bursa, Turki. Ini juga ada kisahnya. Saya akan kongsikan bila ada kesempatan, inshaaAllah.


Untuk pembaca yang mengalami pengalaman seperti saya, anda memang kuat. Jika ingin kongsikan pengalaman itu dengan saya, boleh komen di bawah.

Dan mungkin ada yang sedang berada di tahun 4 dan risau jika tidak dapat menamatkan pelajaran mengikut masa yang ditetapkan, ingatlah tiada siapa yang peduli kita belajar berapa tahun untuk menghabiskan Ijazah Sarjana Muda. Mereka hanya mahu melihat pointer kita. Tetapi kitalah yang mengalaminya. Hanya kita yang mengetahui liku-liku yang perlu dihadapi sebelum berjaya menamatkan pelajaran.

Alhamdulillah kepada semua yang hadir dalam hidup saya terutama keluarga yang sentiasa memberi semangat dan juga rakan-rakan seperjuangan yang lain.

InshaaAllah, itu bukan pengakhirnya. Doakan saya dapat pekerjaan yang baik dalam masa terdekat. Aamiin.

Thursday, May 30, 2019

Global Volunteer di Bursa, Turki melalui AIESEC

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.

Moga semua pembaca dalam keadaan sihat dan sentiasa dalam rahmat Allah.

Alhamdulillah, sudah masuk bulan Ramadhan. Masuk hari ini sudah 23 hari kita semua berpuasa.

Global volunteer atau kesukarelawan antarabangsa adalah program yang saya daftar awal bulan April yang lepas.

Sumber: https://aiesec.org/

Masih ingat lagi post ni Jodohku Orang Turki. Haha, jadi post ni salah satu semangat saya untuk ke Turki. Tapi jangan salah faham. Tujuan saya ke Turki bukannya nak cari jodoh ke apa tapi untuk merasai keindahan negara Turki semasa musim sejuk. Tak sabarnya... hehe

Bagaimana semuanya terjadi? Saya sudah tahun akhir dan sudah semestinya banyak kelebihan ke luar negara semasa berstatus pelajar. Ada banyak diskaun dan juga boleh mohon penajaan.
Sejak hari pertama saya mempunyai passport, saya dah berjanji untuk ke luar negara setiap tahun. Tempoh passport adalah selama 5 tahun yang bernilai RM200. Rugi kalau pergi ke luar negara satu kali sahaja.

Alhamdulillah semenjak masuk tahun pertama sebagai pelajar sarjana muda (bacelor/degree), sudah 3 kali saya ke luar negara iaitu Yogyakarta, Hong Kong dan Krabi. Hanya tahun ini saya tak dapat ke luar negara. Rancangnya saya nak ikuti program Turkçe Yaz Okulu (Turkish Summer School) yang dianjurkan oleh Yunus Emre Enstitüsü (YEE). Namun, tiada apa-apa berita atau pengumuman mengenai penganjurannya tahun 2019. Jadi, tak dapatlah saya ke luar negara untuk tahun 2019.

--------------------------------------------------------------------------------
Haha, I just see the YEE website, then the event is available. But, the name is different. Allah Allah. I'm crying now. Huhu. Let's do next year then.

Even I missed the due date, but all three summers school offered not suitable for me. There are a few qualification need to match to able join the program. And only one participant for each country. Need to be lucky then.

The program needs to register on 27 March - 25 April 2019 using this link Basvuru.
The program is held on 22 July - 4 August 2019.

There are 3 programs offered which are,
1. Archaeology Summer School 2019 (Çanakkale, Izmir, Şanlıurfa, Gaziantep, Ankara, Çorum and İstanbul)
2. Turkish Literature Summer School 2019 (İstanbul)
3. Turkish Cinema Summer School 2019 (İstanbul)

I hope I can join the Literature school but I need to pass the B2 Turkish exam first (TYS). InshaaAllah.

From this website, Turkish Proficiency Exam, have three certificates. The basic is B2, the medium is C1 and the highest is C2.

The exam is held 3 times every year.

1. January (register on December)
2. May (register on March - April)
3. September (register on July - August)
---------------------------------------------------------------------------------

Perkara yang berlalu, tak perlulah ditangisi. Pasti ada hikmah atas segala yang berlaku. Dan boleh jadikan plan saya untuk masa akan datang.

Jadi, begini proses untuk mengikuti program ini. Semua universiti di seluruh negara ada wakil AIESEC masing-masing. Sebelum tu, saya nak ceritakan apa itu AIESEC. AIESEC adalah satu organisasi bukan mencari keuntungan yang dikendalikan oleh para pelajar atau remaja. Apa yang AIESEC buat ialah dengan mengadakan aktiviti kesukarelawan, aktiviti praktikal, dan bakat peringkat antarabangsa kerana penglibatan pelajar antarabangsa. Kesukarelawan ini dikaitkan dengan 17 nilai matlamat pembangunan yang mampan. Atau lebih dikenali dalam Bahasa Inggeris ialah "The Sustainable Development Goals" mengikut Negara Bersatu (United Nation).

17 nilai tersebut adalah

Sumber: http://unsdsn.org/

1. Tiada kemiskinan
2. Kelapara sifar
3.Kesihatan dan kesejahteraan yang baik
4. Pendidikan berkualiti
5. Kesaksamaan jantina
6. Kebersihan dan air bersih
7. Tenaga yang berpatutan dan bersih
8. Pertumbuhan ekonomi dan kerja yang baik
9. Inovasi dan infrastruktur industri
10. Mengurangkan ketidaksamaan
11. Bandar dan komuniti yang mampan
12. Penggunaan dan pengeluaran yang bertanggungjawab
13. Tindakan iklim
14. Hidupan bawah air
15. Hidupan atas darat
16. Keadilan, keamanan dan institusi yang kuat
17. Perkongsian untuk matlamat

Itulah kesemua nilai yang ada. Nilai yang saya pilih adalah nilai ke-4 iaitu Pendidikan Berkualiti.

Sumber: https://sustainabledevelopment.un.org/sdg4

Cara untuk memohon mengikuti aktiviti kesukarelawan adalah mudah.

1. Mental dan fizikal yang kuat.
2. Mempunyai kewangan yang cukup. Jika tak cukup, pastikan sudah ada rancangan dalam mengumpul dana. Sama ada duit simpanan, kerja sambilan dan penajaan dari keluarga, kawan, universiti atau syarikat. Tidak semua projek adalah berbayar. Namun kebanyakan projek memerlukan yuran untuk mengikutinya. Paling kurang RM600.
3. Fahami maksud sukarela, matlamat AIESEC dan matlamat "The Sustainable Development Goals" (SDG).
4. Baca artikel di laman sesawang ini SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS untuk mengetahui lebih lanjut mengikut nilai-nilai yang ada.
5. Fahami cara AIESEC bekerja dengan baca What is AIESEC?

6. Daftar masuk dan log masuk di AIESEC.
7. Tekan butang 'Explore' untuk lihat semua projek yang ada.

Tiga produk dari AIESEC

8. Dekat bahagian 'Product' ada 3 jenis iaitu Global Volunteer, Global Talent dan Global Entrepreneur. Untuk aktiviti kesukarelawan, pilih Global Volunteer. 'Product' ini tidak memberikan gaji. Global Talent dan Global Entrepreneur akan dapat gaji tetapi ia lebih kepada pekerjaan dan terdapat syarat-syarat yang perlu ditepati. Global Volunteer lebih terbuka dan kebanyakannya menerima peserta dari berbilang negara. Tempohnya ada selama 6 minggu, ada juga 12 minggu.
9. Pilih bila dan di mana. Kemudian tekan search. Sebolehnya, pilih sebanyak mungkin dan bandingkan antara semua projek yang ada. Boleh tekan bintang yang bertulis 'Save as Favourite' untuk menyimpannya terlebih dulu dalam akaun.
10. Bagi saya, sebelum tekan 'Apply Now', tanya dulu pengalaman dari peserta-peserta yang pernah join untuk projek tersebut. Pada kebiasaannya, setiap tahun akan diadakan projek yang sama walupun kadang-kadang berbeza nama. Cara nak cari, mudah sahaja. Ada di YouTube, mungkin di blog atau dimana sahaja. Tanya dahulu apa aktivitinya dan perkara yang kita nak tahu tentang projek tersebut. Yang penting juga, ketahui siapa wakil AIESEC di universiti anda dan hubungi mereka untuk mendapat maklumat yang diperlukan.
11. Tengok yuran yang diperlukan. Anda kena sediakan duit tersebut. Kerana setelah anda lulus temuduga, anda akan dikehendaki untuk membayar dalam masa 3 hari.

Source: https://news.utm.my/2018/03/volunteer-abroad-with-aiesec/

Ini proses yang sebenar untuk memohon mengikuti projek kesukarelawan AIESEC!

1. Lengkapkan maklumat diri. (Hal ini penting untuk pihak AIESEC mengetahui latar belakang kita)
2. Tekan 'Apply Now'. (Kebiasaannya dalam masa seminggu akan dapat emel dari AIESEC).


3. Kita akan dapat e-mel yang memaklumkan permohonan kita telah diterima dan perlu menghubungi AIESEC tempat yang kita akan pergi. Contohnya saya ke Bursa, jadi AIESEC Bursa yang akan beri e-mel kepada kita. Dia akan beri nombor telefon untuk kita hubungi melalui WhatsApp atau dalam Skype.




3. Simpan nombor tersebut dan kenalkan dalam WhatsApp dengan ayat sebegini. Ini contoh sahaja.




4. Pada waktu yang sama, maklumkan juga kepada wakil AIESEC di universiti kita. Kalau saya, UPM.
5. AIESEC dari tempat yang kita nak pergi tu, akan maklumkan yang dia nak buat interview. Jadi, dalam waktu ni, banyakkan membaca dan ketahui apa kelebihan dan kelemahan kita. Jadi, bila dah sedia, tak ada masalah bila dia minta buat video call. Ada juga yang minta buat video, dan hantar pada mereka. Jadi, bersedia je lah.



Disebabkan saya terlepas untuk membuat video call, oleh kerana waktu Malaysia dan Turki yang jauhnya 5 jam. Maka, wakil AIESEC Bursa meminta saya untuk menjawab soalan yang dia beri dan rakamkan. Alhamdulillah, saya pun menjawab soalan itu dengan rakam dalam video. Saya ada hantarkan di YouTube juga untuk membantu sesiapa yang berminat nak join.




6. Dalam masa seminggu atau paling awal 3 hari, kita akan dapat whatsapp dari wakil AIESEC UPM yang mengatakan kita telah lulus dalam temuduga. Waktu ni, saya bersyukur sangat. Alhamdulillah. Waktu ni, saya dah ada duit untuk bayar yuran sebanyak RM600.



Akan bersambung...

Saturday, May 11, 2019

Kahwin?? Tidaklah, ini hanya lakonan untuk program


Assalamualaikum pembaca semua.

Rindunya dekat semua. Saya ada cerita baru nak kongsikan kepada semua. Untuk pembaca-pembaca blog saya yang tercinta dan disayangi.

Semalam telah berlangsung satu program iaitu program penyediaan bubur lambuk di pejabat saya. Ini ialah program tahunan pejabat yang saya sedang bekerja sekarang. Saya belum bekerja tetapi saya menjalani latihan industri/praktikal di Majlis Bandaraya Ipoh.

Secara terperincinya, program ni diadakan di luar bahagian pejabat iaitu di jalan raya. Khemah dipasang sepanjang jalan. Setiap khemah bersaiz 20" x 20" diberikan kepada setiap kumpulan. Satu kumpulan mempunyai 4 bahagian jabatan. Jadi, khemah saya ni dikendalikan oleh 4 jabatan yang bergabung. Jumlah khemah yang ada sekitar 20 khemah. Setiap khemah perlu membuat bubur lambuk dan perlu ada hiasan khemah mengikut tema. Temanya adalah kehidupan desa pada tahun 60an - 70an. Jadi, apa yang menarik mengenai hiasan khemah kami ialah kami membuat hiasan seperti kenduri kahwin zaman 70an. Jadi, mestilah ada pelamin kan? Bila dah ada pelamin, mestilah ada pengantin. Ya, pengantin itu ialah saya dan seorang lagi pengantin lelaki. Gambar dirahsiakan untuk melindungi statusnya yang sudah berkahwin.

Bubur lambuk yang telah siap akan diberikan kepada pemandu-pemandu yang melalui jalan raya tersebut. Kira macam kami buat amal di bulan Ramadhan dan hari Jumaat (10 Mei 2019).

Apa yang saya nak kongsikan bukanlah setakat itu. Saya nak kongsikan apa yang saya rasakan untuk tempoh tersebut.

Seperti semua sedia  maklum, saya seorang penulis. Mestilah saya ada berangan-angan. Saya dah reka cerita saya sendiri mengenai pengalaman ini. Haha.

Saya tak pernah terfikir untuk berkahwin semuda ini. Dalam sekelip masa sahaja, saya sudah berada di pelamin itu dengan memakai busana pengantin, ditambah dengan wail pengantin. Bukan itu sahaja, saya memakai inai seperti pengantin dan turut teruja, pengantin lelaki juga memakai inai di 3 jarinya. Boleh bayangkan tak bagaimana rasanya bila balik sahaja hubungan itu berhenti sekelip mata. Bertemu sekelip mata, berpisah pun sekelip mata. Namun, setidaknya meninggalkan satu kenangan yang sukar untuk diluahkan dengan kata-kata. Tangan masih berinai. Paling kurang mungkin seminggu dihurung rasa yang tidak pasti sehinggalah inai itu hilang sepenuhnya.

Bayangkan, bagaimana unttuk menghadapinya selepas ini? Saya bukannya terlalu sporting orangnya. Boleh berlagak seperti tidak ada apa-apa yang berlaku. Menipulah untuk saya katakan yang saya tidak ada apa-apa perasaan meskipun lelaki itu telah berkahwin. Serius, memang ada sedikit.

Namun, bukanlah saya mahukan dia sesungguhnya. Ia hanyalah dongeng semata-mata. Sudah semestinya seorang perempuan hanya ingin kasihnya hanya seorang lelaki. Bukannya lelaki yang berkongsi kasihnya dengan dua perempuan atau lebih. Tapi, saya juga tidak menafikan memikirkan perasaan isterinya sekiranya ia benar-benar terjadi.

Sejujurnya, saya tidak patut melakukannya. Bukankah perkahwinan itu sesuatu yang tidak boleh dibuat main-main. Kalau dulu, kanak-kanak sering bermain menjadi pengantin bersama-sama kawan-kawannya. Mungkin itu tiada masalah kerana umur ketika itu tidak matang. Namun, diumur meningkat dewasa ini, sudah pasti matang untuk memikirkannya.

Masih saya ingat, malam sebelum majlis berlangsung. Saya berdebar-debar meskipun ini hanya lakonan. Saya menyedari yang saya akan dikenali ramai selepas ini. Mungkin saya akan diusik dengan gurauan-gurauan manja, tak terlepas juga gurau-gurauan kasar.

Sudah pasti, saya tidak akan melupakan pengalaman ini. Pengalaman yang sepatutnya dirasai sekali seumur hidup namun saya merasakannya dulu sebelum masanya. Mungkin saya seorang yang terlalu memikirkan sesuatu yang kecil namun yang kecil itulah memberi impak yang besar dalam hidup saya.

Salam Ramadhan
11 Mei 2019

Tuesday, January 1, 2019

Ready, Set, Go.. 2019

Majlis Makan Malam Rasmi Kolej Canselor di Shaftbury Asteria, Cyberjaya

Assalamualaikum semua pembaca yang disayangi.

Hari ni saya nak berkongsi perancangan saya untuk tahun 2019. Haha...

Rasa seperti baru semalam saya tulis Azam tahun 2018. Alhamdulillah sedikit sebanyak saya mempraktikkan dalam hidup saya.

Kali ini, pastinya saya inginkan kelainan. Mungkin saya sudah ada sedikit pengalaman bagaimana caranya untuk menghadapi era umur 20-an. Ini kali ketiga untuk saya berada dalam era umur 20-an iaitu dengan usia 23 tahun.

Di usia ini, saya akan melangkah dari kehidupan kampus atau pelajar ke kehidupan kerja. Inshaa Allah.

Saya ada menyediakan Planner 2019 untuk saya catat semua aktiviti yang berlaku pada tahun 2019.

Planner 2019

Planner ini saya buat sendiri. Saya lebih suka membuat planner sendiri berbanding membelinya di kedai. Satu, untuk penjimatan. Jumlah untuk menghasilkan buku ini hanya RM8. Kos yang saya keluarkan ialah printing cover buku (berwarna) dan kandungan (hitam putih) yang ada dalam buku, pembalut buku, gam dan buku kosong yang mempunyai 200 muka surat. Nak dibandingkan dengan planner yang ada di pasaran, harganya jauh lebih tinggi sekitar RM20. Cukuplah ada ruang kalendar dan muka surat yang boleh dicatat, itu sudah cukup bagi saya. Kedua, saya membuat sendiri buku ni, jadi lebih bermakna. Saya juga ada buat untuk adik dan kakak ipar saya. Mereka menyukainya :)

Bagi yang menyukai design buku ini dan ingin membuat sendiri, boleh dapatkan di TheCottageMarket. Kalau nak saya buatkan, boleh juga. Tetapi saya hanya mengambil tempahan untuk sesiapa yang berada di sekitar Ipoh, Perak.

Jadi, apa perancangan untuk tahun 2019 ni?

1) Pelajari sebaik mungkin menjadi pekerja yang baik di tempat intern di MBI (1/2/19-18/7/19)
2) Lebihkan yang utama, kurangkan yang sampingan
ertinya: saya akan banyakkan masa dalam perkara yang berfaedah dan kurangkan perkara yang kurang faedah seperi sosial media. Jika sudah menjadi ibu bapa atau sudah berkeluarga, adakah kita banyak luangkan masa update status? Tidak bukan? Jadi begitulah. Praktik menjadi seorang dewasa.
3) Setiap hari sebelum tidur, rancang nak buat apa keesokan harinya
4) Travel to Turkey (inshaa Allah)
ertinya: kumpul duit lah sayang
5) Berniaga di kampung
ertinya: ada kerja part time dalam masa intern tu
6) Pastikan ada kerja walaupun bukan dalam bidang yang dipelajari di universiti
ertinya: apapun yang kita buat, mestilah konsisten! Yang penting halal
7) Lebih kepada kawan offline berbanding online

Rasanya itu sahaja plan saya.

Oh.. ada satu lagi. Ni plan mak saya.

8) Kumpul duit, ada rumah sendiri, barulah kahwin :)
Tetapi ini rasanya jangka masa panjang. Haha. Tapi dah kena start lah..

Selamat Tahun Baru semua.
Moga tahun ini lebih baik dan bersemangat.

ditulis pada: 1 Januari 2019

Review Hidup 2017 & 2018

Leave (dedaun) atau leave (melepaskan)

Tahun baru 2019 sudah tiba tetapi review 2017 masih tidak tertulis. Haha. Jadi, saya akan gabungkan kedua-dua tahun 2017 dan 2018 dalam tulisan kali ini. Haha.

Bagi saya, dua-dua tahun ini amat mencabar. Tidak kiralah dari segi pelajaran, kawan atau cinta. Haha. Inilah tahun dimana saya berumur 21 & 22 tahun. Serius memang mencabar. Saya tak dapat lupakan bagaimana akhirnya saya menjadi aktif dalam mengumpul kawan dalam internet. Bagaimana akhirnya saya berubah dari introvert ke extrovert. Barangkali saya seorang ambivert. Bagaimana akhirnya saya begitu yakin dan percaya seseorang foreigner tidak kira secara online atau offline.

Saya tidak mampu untuk menceritakan secara terperinci apa yang saya lalui dalam tempoh dua tahun ini. Mungkin saya tidak rancang sebaik mungkin. Hanya ikut sahaja arah yang datang.

Saya tidak mempunyai planner. Untuk tahun 2017, saya sibuk menjaga planner sebuah organisasi iaitu saya seorang Setiausaha Agung untuk Majlis Tertinggi Mahasiswa Kolej Canselor (MTM KC) bagi sesi 2017/2018. Sehingga saya tidak sempat menyediakan planner saya sendiri. Saya, semahunya ada sebuah planner seperti ketika saya seorang Pengerusi Pengawas bagi Pusat Sumber Sekolah yang ketika itu saya berusia 17 tahun. Jadi, memang saya tak sempat mencatat sejarah hidup ketika berumur 21 & 22. Untuk dua tahun ini, saya banyak menangis. Haha. Mungkin terlalu memikirkan cinta. Mungkin itu normal bagi saya yang seiring waktu meningkat dewasa. Tidak dinafikan soal cinta pasti ada di dalam minda.

Untuk hari-hari terakhir dalam tahun 2018, saya sempat berubah untuk seketika. Dan sehingga saat ini, menjadi satu cabaran bagi saya untuk mempertahankannya.

Saya terfikir, betapa saya terlalu mempercayai seseorang yang saya tidak pernah lihat apalagi untuk mengetahui perangai sebenar seseorang itu. Betapa banyaknya lelaki yang saya dah bagi harapan. Nak kata Playgirl tu tidaklah cuma kadang-kadang tiada istilah untuk situasi saya. Haha.
Saya memang tidak bagi harapan. Malah harapan itu hancur dengan sendirinya. Dan sayalah yang menanggungnya.

Saya juga terfikir, jika tahu kalau perempuan dan lelaki itu tidak boleh berkawan melainkan salah seorang akan ada perasaan terhadap kawannya sendiri, kenapa memulakan persahabatan antara dua jantina ini?

Saya juga terfikir, bagaimana mudahnya berkongsi perihal peribadi dengan seseorang tidak dikenali apalagi di sosial media seperti Instagram, Facebook dan pelbagai aplikasi yang saya pernah cuba.
Dan yang paling saya sedih, mudahnya memberi nombor telefon pada orang lain. Kebanyakannya lelaki yang suka mengambil nombor telefon. Perempuan jarang sekali. Saya tidak menyalahkan mereka yang ada nombor telefon saya. Mungkin itu salah saya semudahnya memberi mereka nombor telefon.

Kenapa nombor telefon perlu diberi kepada orang tertentu sahaja? Ada dua perkara yang saya rasakan amatlah perlu untuk memberi nombor telefon pada yang berhak. Satu kerana dengan nombor telefon dan tambah dengan penggunaan aplikasi WhatsApp, seseorang boleh lihat kita online dan seterusnya mengganggu pada waktu-waktu yang bagi kita, kita perlukan kebebasan daripada sering disoal atau menambah beban dan negatif dalam hidup kita. Alasan kedua ialah dengan nombor telefon, seseorang itu mudah dijejak atau kata lain, nak chat sekarang, dan waktu itu juga kita terhubung. Bayangkan seseorang yang bukan menjadi keutamaan kita. Keutamaan yang saya maksudkan ialah seperti keluarga, guru-guru, classmate dan rakan kerja. Mereka perlukan interaksi yang segera. Dan bila adanya segelintir yang bukan menjadi keutamaan kita untuk memberikan interaksi segera, hidup kita akan jadi seperti terkongkong ataupun rasanya seperti kita akan membuang masa untuk membalas. Kalau balas-balas, dapat aura positif, tak apalah. Ni pula bagi aura negatif, siap tegur yang bukan-bukan. Memang akan mengganggu hidup. Apalagi dengan situasi saya sebagai seorang pelajar tahun akhir. Jadi pelajar tahun akhir tu, saya tak kisah sangat. Tapi Final Year Project (FYP) yang buat saya terumbang-ambing. Haha.

Saya dah 2 minggu tak buka Instagram dan segala macam aplikasi yang melibatkan interaksi dua hala. Youtube je saya buka. Haha. Itu pun sebenarnya dah buang masa juga. Tapi asalkan tidak ada interaksi. Itu sudah cukup bagi saya. InshaaAllah akan diteruskan sehingga saya selesaikan thesis. Setelah itu, barulah saya fikirkan semula untuk berinteraksi dengan ramai orang. Yeay!!

Doakan saya dapat siapkan thesis dan inshaa Allah tahun 2019 menjadi tahun dewasa untuk saya.
Lebihkan yang utama, kurangkan yang sampingan.

Itu sahaja review saya. Terima kasih 2017 dan 2018. Tahun yang mengajar saya bila umur meningkat, kita lebihkan masa dengan kawan berbanding keluarga dan yang pastinya sibuklah dengan sosial media. 21 dan 22, selamat tinggal. 23, ayuh berpimpin tangan menuju ke masa hadapan. Menggenggam dunia.

About Me